sectorwerkstuk: de beurs.
hoofd en deelvragen

Home

voorwoord
logboek
hoofd en deelvragen
Hoofdstukken
interview
ons foto-album
gastenboek
dagje beurs

 

hoofdvraag:
Wat gebeurt er op de beurs ?

   

deelvragen:

- Hoe is de beurs ontstaan ?
In 1876 werd de effectenbeurs officieel. Nederland was daarbij het land met de eerste effectenbeurs. In die tijd werden vooral effecten verhandeld van de Oost-Indische Compagnie (VOC). De handel groeide erg snel. In 1976 ging de handel in Amsterdam naar de beurs van berlage. Op 1 januari 1997 is de Amsterdamse Effectenbeurs gefuseerd met de EOE-Optiebeurs; de combinatie heet nu Amsterdam Exchanges. Op deze effectenbeurs worden vele soorten effecten verhandeld. Het meest bekende effect is het aandeel. Nu is de effecten beurs gevestigd op beursplein 5.

- Wat voor mensen werken op de beurs ?
Op de beurs gaan steeds meer mensen werken. Er werken vooral mensen die veel handelen met aandelen om zo hun winst te maken. Als ze aandelen verkocht hebben proberen ze weer andere  aandelen te kopen, die ze later voor meer geld verkopen. Hierdoor maken ze winst. Dit doen handelaren bijna de hele dag. Eerst moesten zij op de beursvloer schreeuwen wat ze wilden kopen en verkopen. Nu kunnen ze dat allemaal met de computers regelen. En dat gaat veel sneller.

- Wat zijn obligaties ?
Een obligatie is een soort schuldbekentenis voor een bepaald bedrag. Het is zeg maar een bewijs van deelneming in een langlopende rekening. Dat bepaalde bedrag staat gedrukt op de obligatie zelf. Dit bedrag maakt weer deel uit van een grotere lening. Het uitgeven van een obligatielening wordt dus vooral toegepast wanneer het te lenen bedrag erg groot is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bedrijf een lening heeft van 5 miljoen euro, die wordt dan weer opgesplitst in bedragen van bijvoorbeeld 10duizend euro. Obligatieleningen worden afgesloten door de overheid en grote ondernemingen. Er wordt vaak afgesproken wanneer de obligatie wordt terugbetaald. De obligatie is een effect en dus ook net zo als aandelen verhandelbaar. Op de effectenbeurs komt er dus een prijs tot stand die de koers bepaalt. Het beleggen in obligaties is wel vol risicos maar de kans op verlies is weer minder dan bij aandelen

- Wat zijn aandelen ?
Als je aandelen koopt koop je eigenlijk een deel van een bedrijf. Je bent dan mede-eigenaar van een bedrijf. Aandelen worden uitgegeven door NV`s (naamloze vennootschappen) en BV`s (besloten vennootschappen). Bij een NV zijn de aandelen voor iedereen te koop, bij een BV meestal alleen voor familieleden of naasten. Als het goed gaat met een bedrijf zal de waarde stijgen omdat meer mensen mede-eigenaar willen worden. Gaat het niet goed met een bedrijf dan willen de beleggers vaak hun aandelen kwijt en verkopen ze alles. En als gevolg daarvan daalt de koers.

- Wat zijn opties ?
Opties zijn een afspraak met de verkoper. Je hebt een optie tot het kopen. Het is een soort afspraak tussen koper en verkoper dat de verkoper de prijs niet zal veranderen en aan niemand anders zal verkopen. Je hebt dan zeg maar tijd om na te denken of je meer zult kopen. Als je een optie op aandelen wilt hebben zal je daar dus een bedrag voor moeten betalen. Dit bedrag heet de premie

- Heeft de computer de mens vervangen ?
Vroeger werden alle produkten gebracht door de schepen. Vanaf toen zijn er steeds meer handige manieren gekomen om zo snel mogelijk te handelen. Zodat je ook zo snel mogelijk kunt weten of je winst maakt of verlies. Daarom worden er nu computers gebruikt en kun je zo snel mogelijk handelen en kijken wat de koersen zijn. Je kunt snel met het netwerk van de beurs je aandelen kopen of verkopen.

6goed.jpg

- Wat is de AEX index ?
De AEX of wel de Amsterdam Exchange Index, is de enige Nederlandse effectenbeurs. Exchange staat dus voor effecten. Op de AEX worden de 25 belangrijkste beursgenoteerde ondernemingen verhandeld. Dit zijn bedrijven waarin veel en vaak wordt gehandeld.

AEX bestaat dus oa. uit 3 belangrijke effecten:

- aandelen
- obligaties
- opties

De AEX-index is eigenlijk een samenvatting van de 3 effecten van de 25 belangrijkste beursgenoteerde ondernemingen die verhandeld worden in Nederland.  

- Waarom heet de beurs nu "Euronext" ?
door de groei van het beursen zijn er een aantal landen uit de EU gaan samen werken daarom heet het nu Euronext. (o.a.: Spanje, Frankrijk, België en Nederland)

de beurs van berlage
de beurs van berlage

klik hier voor:
www.google.nl